Festung fest

Zanimljivo. Ovo je navodno drugi Festung Fest koji se održava u našem malom provincijskom gradu, prvi sam profulao prošle godine u mjesecu rujnu, ne znam ni kako ni kad… ali mislim da sam bio u Sarajevu.
Pa naravno ove godine ipak sam odlučio ne propustiti Festung fest, a tim više što sam bio u Brodu.
Festung fest se održava kao što je i za pretpostaviti u tvrđavi što je po meni odličan izbor za manifestacije ovakve vrste.
Ovaj festival, ako se to tako može nazvati, trajao je dva dana stoga da ja prvog dana nisam bio. Nisam bio zato što je puvo vjetar i kišica je neka kao padala, čime sam ja zaključio da bih išao sam u slučaju da Leningradsi i Dire Straitsi drže zajednički koncert. U drugom slučaju – nula bodova.
Međutim, sad uviđam da je to imalo i svoje greške stoga što je prvi dan bio Animatori, Tribute pokojnom Kreši Blaževiću i što se okupio Sauron (za one koji ne znaju, metal band iz osamdesetih, i zadnji brodski band koji je imao nešto… da, to je bilo prije 20 godina, a većina današnjih brodskih metalaca/rokera još žive u tom dobu…)
No dobro.

Drugi dan, tj. sinoć bio je po meni ovako više udaran dan jer su nastupali Urban&4, Majke i najnajbolje na cijelom tom koncertu – Vlatko Stefanovski Trio.
Dobro zaboravio sam spomenuti Stage, El Dorado i Ivana Vragolovića ali njih ionako nisam slušao zato što smo pažljivo tempirali dolazak na udarnu svirku.
Što se moglo odgoditi za jedno sat i po’ još, koliko je Urban patio pred mikrofonom.

Naravno da sam ponio fotoaprat i naravno da sam nešto i usliknuo, pa ću malo popratiti koncert fotografijama i pokojim komentarom da vam prenesem možda barem malo atmosfere iz brodske tvrđave.

Kada smo umarširali u Tvrđavu, Stage je taman završavao sa svirkom. Ne mogu reći da sam ih slušao, tada sam bio u borbi sa bonovima za pivo, ali sudeći po repertoaru i inače svirci Stagea, sigurno su bili ok.

Ijopet Stage na stageu.

Ovo je Urban na stageu.
Joj što volim ovakvu sliku kad opalim, izgleda još kao da se znam koristiti fotoaprataom.
Kad su Urban&4 izašli na stage, već se tvrđava počela ozbiljnije puniti i publika je bila ovako više nabrijanija. Kažu Urban da je prvi put nakon 20 godina uhvatio mikrofon u ruku.
Bio je Ubi dobar, samo što je to meni bezveze muzika, meni su sve njegove pjesme iste.
Trla baba lan. Ali naravno, o ukusima se ne raspravlja.

httpv://www.youtube.com/watch?v=r4p3hIoGo2g

Operacija “Pustinjska Oluja” kasnila je 12 sati zato što je ekipa s CNN-a imala problema s opremom. To je pokazalo kolika je važnost medija u današnjem vremenu.
Festung fest pak ne bi kasnio ni minute zato što sam ja ostao bez baterija. A ostao sam taman na maloj trubi, je*ala me mala truba.
Ja mislim da nema gore za reportera kad ode na teren a ostane bez filma ili baterija. Evo recimo, ja kad god idem na nekakve hepeninge s fotoapratom (što je morate priznat, i počesto sudeći po materijalu kojim vas učesto uveseljavam), uvijek nosim rezervni par baterija. I krepaju mi baterija, ubacim rezervne kad ono
Change batteries
Batteries depleted.

I kako ću sad Vlatka snimit?
Kata i strofa.
No, idemo dalje.

Majke
Bare je bio toliko ušlagiran da se publika valjala od smijeha kada bio ovaj nešto pokušao reći između pjesama.
Međutim, Bare ko Bare, da nije ušlagiran ne bi bio Bare. Al što jest, jest mora se priznati da su Majke napravile odličnu atmosferu i takoreć zapalile brodsku publiku.
Ja sam željno iščekivao da Bare razbije flašu o glavu, međutim vidio sam da su to organizatori izbjegli tako što su izvođačima dali pivo u limenci i vodu u plastičnim bocama. Tak da ono….
Sve u svemu… Majkama svaka čast!

Vlatko Stefanovski Trio
Highlight festung festa. Momče makedomče na gitari.
Vlatka Stefanovskog sam imao prilike slušati jednom u životu uživo i to u onoj njegovoj akustičnoj verziji sa Miroslavom Tadićem. Što je naprosto genijalno.
Vlatko Stefanovski u strujnoj izvedbi je isto tako nešto naprosto genijalno. Jednostavno milina je slušati i gledati što taj čovjek radi s onim instrumentom.
Naravno, za pohvalu su mi i ostala dva člana benda koji su također došli na svoje dobivši vremena za višeminutne solaže.
Prva stvar koju je rekao kad je izašao na stage bila je: “Vozili smo se iz Makedonije, iz Skopje, 8 sati u kombiju da bi svirali vama.”
Stvarno, Vlatko ocijena 5, 5+, 10… što god hočeš!

httpv://www.youtube.com/watch?v=K1fbrQYzlx8

Vlatko Stefanovski Trio – Kalajdzisko oro
Evo zašto sam mrzio što mi je krepala baterija. Ovo je usnimljeno mobitelom pa je jadno. Mobitel nije za snimanje i slikanje i slušanje muzike i šta ja znam, mobitel je za telefoniranje i točka.
Međutim mobitel se ipak pokazao handy (ovo je sad ovako smješno jer Njemci za mobitel kažu handy… mislim, dobro vama možda nije smješno…) jer sam ipak uspio pokupit malo Vlatkove svirke.
Naravno kao što vidite, snimak je užasan.
Toliko da mislim da ga ni vlasnici blog.hr ne bi u svom dnevniku objavili.

I eto…
To je to, nemam više slika.
Generalno bilo je dobro. Nažalost, ne mogu govoriti o Festung Festu kao o cijelini jerbo nisam bio na prvom danu međutim iz drugog dana mogu reći da je bilo sasvim solidno. Dobri izvođači, posjećenost je bila dobra, iako je moglo biti još barem toliko ljudi (nagodinu sve da vas vidim u Brodu!). Organizacija je bila solidna, piva vidim nije falilo, nije bilo ni preskupo, al brate za takve hepeninge mogu pivo prodavati i još jeftinije…
Moj prijedlog je za nagodinu, pošto ćete vi svi doći, da budu slijedeći gosti:
Creedence Clerwater Revival – dakle nek John Fogerty opet okupi band pa nek dođu u Brod
Dire Straits – nek Knopfleri okupe ekipu
Leningrad Cowboys – naravno…
Rebel Meets Rebel – imamo ko će zamjenit pokojnog Dimebaga…
Stage – kakav bi to koncert u Brodu bio bez Stagea?
I još bi mogli pozvat Vucu i Živo Blato ili Vucu i Klanje Ljudi…

Vidimo se nagodinu!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *