Heraldiko, željo neispunjena

Heraldika, također i grboslovlje, je pomoćna povijesna znanost o grbovima.
(http://hr.wikipedia.org/wiki/Heraldika)

Na slici je grb Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 

Grbovi su me uvijek fascinirali do te mjere da mi je heraldika onako jedan usputan hobi. Kad kažem usputan hobi, onda je to hobi kojem godišnje posvetim dva do tri sata, kad su noći hladne, a Internet jeftin, surfajući i informirajući se o razno raznom grbovlju raznoraznih država.

U Republici Srpskoj trenutno se raspravlja o budućem grbu ovog BH entiteta pošto je Vrhovni sud donio odluku u kojoj proglašava grb i himnu RS neustavnom zato što ne reprezentira ostala dva konstitutivna naroda (Hrvate i Bošnjake), a ako sam dobro shvatio isto treba i Federacija napraviti za svoj grb (izostavljeni Srbi), a valjda tako i zastavu.
Jučer sam na TV-u vidio neke od prijedloga za novi grb RS i mogu vam reć da ima nekih koji su mi se svidjeli. Čisto onako heraldički i dizajnom… a tako bih i želio da ovaj post teče u tom smjeru… dakle bez političkih konotacija (koje će ipak morati biti neizbježne).

U vrijeme Daytona, kolao je vic glede novog grba BiH.
Dakle kako će izgledati novi grb BiH?
Pop igra šah na mjesečini!

I zaista velika su se koplja lomila oko novog grba BiH.
Grb tadašnje Republike Bosne i Hercegovine bio je povijesni grb bosanskog vladara Kralja Tvrtka I. Kotromanića iz 14. stoljeća sa ljiljanima. Međutim, Srbi i Hrvati nisu prihvatili taj grb kao grb Bosne i Hercegovine iz razloga što su smatrali taj grb bošnjačkim grbom i simbolom Bošnjaka-Muslimana.
Prethodni grb, grb SR BiH (na prvoj slici) je pak bio tipičan grb sovjetskog tipa koji je bio umjetna tvorevina tadašnje SFRJ i nije imao nikakve povijesne podloge.
I tako je trajalo sve to do 1998. dok novi grb BiH jednostavno nije bio nametnut od strane Međunarodne Zajednice (ili stabilizacijskih/okupacijskih sila… kako god).

Novi grb nema apsolutne nikakve povijesne podloge, a baziran je na isto tako nametnutoj zastavi.
Plava i žuta boja su boje koje ipak imaju podlogu u povijesti BiH (zlatni ljiljani, plava podloga Tvrtkova grba). Trokut treba predstavljati oblik Bosne i Hercegovine, tri vrha trokuta predstavljaju tri konstitutivna naroda. Bijele zvijedzice pak trebaju simbolizirati ono nešto europsko (EU zastava, NATO zvijezda…) i time pokazuju pripadnost BiH zapadnoj Europi i svim ti euroatlanskim integracijama.

No dobro..

Kako je BiH jedna složena zemlja od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske.
I jednog distrikta… to sam zaboravio spomenuti… a Distrikt Brčko ionako koristi grb i zastavu BiH na svim svojim institucijama tako da grboslovlje Brčko DC-a ne treba dodatno pojašnjavat.

Ovo je grb Federacije BiH. Vrlo je jednostavan i lako ga je objasniti. Daklem ljiljan predstavlja Bošnjake, šahovnica Hrvate, a ovih deset zvjezdica u dnu predstavlja ustrojstvo Federacije koje se sastoji od 10 kantona/županija.
Ovaj grb smatra se neustavnim zato što izostavlja jedan konstitutivni narod i kao takav će se morati mjenjati.
Mislim da je Federacija morala mjenjati i ustav u kojem je pisalo da je Federacija entitet Bošnjaka i Hrvata…
Nisam točno siguran, morao bih prelistati svoj primjerak Dejtonskog sporazuma kojeg sam negdje zaturio.
Koliko znam, još se nije radilo na promjeni ovog grba.

Grb Republike Srpske, proglašen neustavnim prošle godine zbog diskriminatorske prirode prema nesrbima.
Ovaj grb je zasnovan na povijesnom srpskom grbu, dvoglavi orao, kruna jedne od dinastija srpskih kraljeva i ocila (četiri S).
Iskreno, nisam se puno informirao o porijeklu ovog grba.
RS je do promjene i izbora novog grba došla sa alternativnim rješnjem, odnosno “privremenim amblenom”.

Privremeni amblen je baš… amblen! Ovo se ne može nikako nazvati grbom. Ipak, vidio sam da ga je zamjenjen starim grbom na mnogo mjesta.
Recimo policijski auti imaju ovaj amblen. To sam vidio u Bosanskom Brodu.
A stvarno se vidi da je privremeno… izgleda kao da je netko petnaest minuta prije zasjedanja skupštine RS-a nešto na brzaka natronto u Paintu i došao: – “Evo rješenja! Privremenog…!”

I sad tako Republika Srpska mora napraviti novi grb.
Nažalost prijedlozi koji su viđeni na TV-u, ne mogu se naći na Internetu.

Ipak, našao sam jedan predloženi grb. Mislim da je ovo i prijedlog koji će najvjerovatnije biti prihvaćen kao budući grb RS. Ima orla, ima ocila, ima šahovnicu a ima i ljiljan. I isti je grb Kraljevine Jugoslavije.
Bošnjački poslanici u Narodnoj Skupštini RS su se pobunili protiv ovog grba, a čujem da se udruženje srpskih logoraša iz WWII pobunilo također protiv ovog rješenja jer ih smeta šahovnica. Po njima može bilo koji hrvatski simbol, ali ne šahovnica.
I tako će se još koplja lomiti oko novog grba. Jer ne može šahovnica, to Srbe podsjeća na NDH, Hrvati će se pobuniti protiv ocila i orla jer je to kokarda, Bošnjaci zato što je ljiljan ispod šahovnice i ocila…
I koje je zapravo rješenje?
Pa uzet grb BiH, ovaj afrički, kao ga zove Dr. Gadura.

Ovo nije formalni prijedlog, ovo je prijedlog jednog forumaša sBanjalučkog foruma al je meni presmješan. Podsjeća me na onog popa što igra šah na mjesečini.
BH zastava, na njoj grb Herceg-Bosne a na njemu ocila sa polumjesecom i zvijezdom.
Perfektno!
Bosanski lonac…

I to je tako ukratko malo rečeno o mukama po grbovima za Republiku Srpsku, a kakav god bio novi grb to će povući samo još više pitanja, barem na heraldičkom planu.
Jer trebati će mjenjati grb Federacije.
A da ne pričamo o kantonalnim grbovima…
Posavska županija ima Savu (rijeku), šahovnicu i ljiljane. Herceg-Bosanska županija (Kanton 10) koristi grb ex HR Herceg-Bosne..

Kako god, barem heraldičarima i ljubiteljima iste (kao meni) barem neće biti dosadno gledati nove prijedloge.
Ili što bih ja rekao… ovdje bar nikad nije dosadno.

Cheers!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *