Par slavonskih misli

Ovaj lik skroz lijevo izgleda kao Dudek.
Isusek, Isusek, kaj bu Regica rekla?

Došao sam kući malo u Slavoniju nakon mjesec i po’ dana izbivanja. Ima već nekih promjena u gradu i to se vidi. Recimo stari konzum su ofarbali skorz-naskroz i sad izgleda očajno u plavo-žutoj kombinaciji (to je sada PAN).
Večernjak je stavio veliku neonsku reklamu na zgradu hotela na kojoj piše: Večernji list.
I to su otprilike novosti koje sam uspio registrirati u gradu.
Da i jedno šest miliona plakata izbornih.
Samo je fora što je raznoliko. Svakojakih faca ima. A ne samo dr. Ivek kao u Sarajevu.
I ovdje HDZ ima drugi slogan neg u Sarajevu.
Čitao sam malo kako je ispala frka jer je Zoki rekao da je HDZ pokupio od Slobe slogan, pa su se uglavnom nešto prepucavali, međutim meni nije to bila uopće asocijacija.
Moja asocijacija je bila još gora.
Ne znam sjeća li se tko skeča iz Top Liste Nadrealista koja se zove “Nagradna otimanja”.
Nije zgoreg (ukoliko imate bandwitha i brzine) pogledat skeč:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Iavt4GBqX_Q

Ako ste pogledali skeč onda ste vidjeli da voditelj Đuro u jednom dijelu, prilikom nagradnih otimanja, koristi HDZ-ov slogan.
Al idemo dalje, idemo dalje, idemo daaalje!!

Još ću malo o izborima.
Nisam prošli put glasao na prošlim izborima (a predsjednički izbori su bili) zato što sam bio u Sarajevu. Pa sam se nafurao da ću ove godine svakako glasovat. Iako po nekim analizama moja stranka ne prelazi izborni prag, ali to mene ne smeta pretjerano pošto ni prošli put oni za koje sam glasao nisu prošli prag.
E sad, ispostavilo se da ću opet bit u Sarajevu za vikend kada će biti glasovanje i to iz akademskih razloga.
Nije mi bilo mrsko pa sam malo prosurfao po GONGovim stranicama pa vidio da je sutra zadnji rok za promjenu glasačkog mjesta izvan mjesta prebivališta/boravišta u RH il van RH.
Skinio sam obrazac, samo ga moram sad popunit i faksirat Hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu.
I eto iskoristi ću svoje građansko pravo, a bome i dužnost da biram zastupnike u Hrvatskom Saboru.

No dobro, dosta o izborima.
Skonto sam jednu stvar a to je grad (The old home town looks the same…) moj ima specifičan jesensko-zimski miris.
To je mješavina savske magle i cimeta božićnih kolača. Što je zanimljivo zapravo. Kao prvo jer ima još gotovo mjesec i pol do Božića. Druga stvar je što se kod nas za Božić ne prave kolači sa cimetom. To je više švapska furka (Winter-zimt). A nema kod nas ni nekakve tvornice za pravljenje cimeta. Ili rudnika cimeta. Mislim da je to više subjektivni dojam.
Savska magla se osjeti to je jedan kroz jedan. Savian mist. Ali ovaj cimet je čudan. Možda je to kombinacija Domestosa i onih osvježivaća zraka. Ali u svakom slučaju ima nešto u zraku.

A milina je stvarno doći malo i kući.
Ustaneš iz kreveta i hipnotiziran mirisom kiselog kupusa odgegaš se do kuhinje. A tamo sarma. I to još mamina sarma. MMMM. Pa nema trolejbusa da mi ronda ispod prozora. Milina naprosto… samo ne valja ni to dugo.
U malim količinama, pa se ondak vratit nazad na studij.

Jučer sam ušao u onaj restoran u Žepču, već sam ga u nekoliko navrata spominjao u postovima. Ovo je sad bilo treći put da ulazim u ovaj restoran (brojkom: 3) i to u tri mjeseca. Daklem u prosjeku jednom mjesečno dođem u restoran na glavnoj bosanskoj magistrali, na točno polovici puta između HR-BiH granice i bosanske metropole.
Čovjek bi pomislio da je tu gužva i prometno i da je apsoštumfno nemoguće ostati zapamćen u nepregednom moru namjernih putnika (btw., nikad nisam kontao taj izraz putnik namjernik).
Kadli šipak.
Upadam u restoran a konobar s vrata odmah:
– “Ooooo! Dobar dan! Kavu s mlijekom i mineralnu ili Karlovačko?”
Ja zbunjen onako još s vrata gledam li gledam onog konobara koji mora da živi u tom resotranu:
– “Kava, kisela…”
I ondak sjednem za svoj stol (već sam udomaćio i svoje mjesto tamo) a konobar već počinje neki small-chat samnom kao da se znamo sto godina.
Samo sam ga zbunio na kraju dobrano, jerbo nije mogao skontati dal sam Bosanac il Hrvat (Hrvat iz Hrvatske, odnosno Croat vulgaris)
Jer…
Prethodna dva puta kad sam bio u tom restoranu, kad kažem konobaru deder naplation mi naplati u kunama, misleći vjerovatno da sam pun kuna pošto dolazim iz Hrvatske a ja sam mu uporno plaćao u markama.
A sada pošto idem za Hrvatsku, a i ponukan s prošlim iskustivma, konobar mi naplati u markama, a ja mu platim u kunama. Vidio sam da je zbunjen al to nije dugo trajalo kad sam mu halalio 2 kune kusura.
I eto tako.
Uživajte.

Cheers!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *