Razigrani doro

Kad sam bio jako mali, iako ja znam da je teško za vjerovat da je nekad i Jimbo bio jako mali, al eto morate mi vjerovat na riječ, ja sam jako volio tamburaše. Srećom ili nesrećom taj trend se nije promjenio ni do današnjeg dana kada sam ja jako veliki.
I tako mladi dečkić ja imao sam nekoliko kazeta, jer je to bilo davno vrijeme prije CDova, koje sam jako volio slušat. Bio je jedan, sjećam se, album Zlatnih Dukata, danas u narodu poznatim pod skromnim imenom “Najbolji Hrvatski Tamburaši” koji je bio ‘maskirni’, odnosno u nekakvoj kamuflažnoj boji koji se zvao “U meni Hrvatska”. Tu kazetu sam kupio u brodskoj turističkoj zajednici plativši hrvatskim dinarima, i to jedva jer sam jedva mogao dosegniti pult. Tom prilikom sam kupio i album “Mom Brodu, ranjenom i ponosnom” gdje su bile lokal-patriotske pjesme nastale kao moralne budnice za građane tada zaista ranjenog i ponosnog Broda. Mislim da ne moram ni spomenuti da je to bila neka ratna rana 90-a godina.
Album ‘U meni Hrvatska’ sam toliko volio da sam nekoliko godina kasnije na prijemnom za osnovnu glazbenu – smjer tambura – pjevao upravo s tog albuma pjesmu “Korak za korakom”:

Istrčale, istrčale,
zagrebačke frajle.

Korak ide za korakom,
mladi Hrvat pod barjakom,
boj se bije, bije,
hrvatski se barjak vije,
za slobodu i za dom,
hrvatski dom.

Kasnije su mi nekad objasnili da ta pjesma ima malo drukčiju povijest, pa kada bi se u originalu danas otpjevala na nekakvom prijemnom, roditelj bi riskirao kaznenu prijavu.
Srećom tad ja nisam znao originalni tekst, a bome nije bila ni 2003. nego 1993.

No sve je ovo nebitno sad, ono što je bitno je to da sam uz te dvije kazete imao i još jednu kazetu koju sam jako volio slušati. To je bio album TS Ex Panonia, koji danas više ni ne postoji, međutim ovaj album je bio specifičan što su ex panonci promjenili svoje ime za ovaj album u – Sex Panonia!
Album se zvao Sex Panonia – Razigrani doro.
Ovu kazetu ja dakako nisam kupio niti dobio na poklon nego sam je iskopao u nekakvom ormaru, a zaintrigirala me upravo zbog toga što je izvodi SEX Panonia.
Iskreno rečeno, ja nisam pojma imao šta je to sex, samo sam znao da odrasli uvijek šaputaju o tome ako se to spomene slučajno pred klincima. Kako je to bilo ratno vrijeme, svašta se šaputalo, o tome kako JNA baca misterioznu paučinu iz aviona po Slavonskom Brodu, kako je stanje na novogradiškom frontu ili kako su četnici ušli u Liješće.
U ratnom vihoru ja sam sex povezao sa nekakvom misterijom vezanom uz rat tako da se Razigrani Doro dobro uklopio u patrotski audio komplet.
Pomno sam slušao taj album u nadi da nadjem taj obrazac vezanim za rat, i iako se dobrano razlikovao od tadašnjih patriotskih budnica mene to nije smetalo tako da bi se moglo reći da sam vrlo rano razvio ljubav prema slavonskoj erotskoj poeziji.
Razigrani doro je inače sinonim za erotske slavonske bećarce… doro je zapravo dorat – garavi konj a pretpostavljam da to dolazi od drevne šokače pjesme “Jaša baba dorata”.
To je nekakva pjesma o nekakvoj babi koja jaše nekakvog konja dorata koji razbija lonce. Nisam nikada skontao zapravo o čemu se radi al vjerujem da postoji nekakva duboka seksualna aluzija skrivena u tim stihovima.
Sigmund Freud bi jamačno tu našao ključ, šteta pa ja nisam vičan psihoanalizi, a ni psihologiji općenito.
Da bi stvar bila bolja prve dvije pjesme koje sam naučio odsvirati u glazbenoj školi su bile “Oj rastiću šušnjati” i naša “Jaše baba dorata”.

Punchline.
Postojala je na tom albumu jedna pjesma kojoj se ja ne mogu sjetiti imena a pjevala ju je neka šokica. Zapravo ne mogu se ni sjetiti kako je pjesma išla, ali jedan stih mi je ostao urezan u pamćenju…:

pitaju me ku’ ću sa nogama
ej na ramena, ko i svaka žena!

Kao što sam već rekao, sex kao velika nepoznanica u toj dobi, a bome i nepoznavanje poza tijekom snošaja mnogo su mi zadavali muku u razumijevanju ovog stiha.
Ku’ću sa nogama? Kakva je to kuća s nogama? Dovoljno mi je bilo teško pojmiti da kuća ima rogove, ali noge?
I onda da bi bilo najbolje drugi stih sve dodatno zamršuje. Kakve žena i ramena s nogatom kućom?!

Kad je misterija razjašnjena, ne mogu se točno sjetiti, ali sam već dobro znao da ovaj album opjevava nešto puno veselije od albuma Zlatnih Dukata.
Eto, nismo imali seksualni odgoj u školi, al smo ipak uspjeli dokučiti ključ razješnjenja misterije.

O pčelama i pticama da ne pričam.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *