Prodo se i Izet Fazlinović

Ovu fotografiju sam objavio na Erlebnisgesellschaftu dana 8. rujna i bila mi je jako simpatična jer je ovaj jumbo bio osvježenje u moru predizbornih plakata. S druge strane bila mi je i fora da se ovakvim teaserom reklamira serija čija je 2. sezona nedavno počela.
Iskreno sam vjerovao da ovo nije maslo niti jedne političke stranke sleš partije, nego dobar marketinški trik u predizborno ludilo.
Kometarom se javila blogerica s bloga makedo:

po mom skromnom misljenju ovo je notorni i totalni bezobrazluk! koristit lika kojeg su svi zavoljeli u BIH (a i sire) za propagandu svima mrskih politicara. fuj!

Komentarom sam odgovorio kako mislim da u pozadini nije promocija političara, nego promocija samog lika Izeta Fazlinovića.

Vjerujem da svi znate tko je Izet Fazlinović, a ako ne znate onda mora da jako ne volite televiziju.
Pa eto nije zgoreg da kažem da je Izet Fazlinović protagonist humoristične serije“Lud, zbunjen, normalan” koja se u BiH emitira na Federalnoj Televiziji, a u Hrvatskoj na tv postaji koja je vlasnik našeg vrlog blog servisa. Glumi ga genijalni Mustafa Nadarević.
Serija je pravo osvježenje u moru domaćih očajnih humorističnih serija (uz nekoliko iznimaka, poput izvrsnih “Bitangi i princeza”) i vrlo je brzo postala najgledanija domaća humoristična serija u regiji (Hrvatskoj i BiH, ne znam dali se još gdje emitira).

Uvijek u predizborno vrijeme se vode polemike o javnim osobama koje se stave u službu promocija različitih političkih stranaka sleš partija. Pa tako se pojavljuju glumci, pjevači, književnici, sportaši (i njihova braća također) i tako dalje.
Nije to samo kod nas tako, vidim da i u Srbiji su mnogi davali javno potporu raznim političkim opcijama (recimo Momčilo Bajagić – Bajaga za Borisa Tadića).
U SADu je to najnormalnija stvar da razni celebrityi pojavlju na skupovima stranaka koje podržavaju.
Meni su osobno najdraži oni glumci što izjave da će emigirirati na jug Francuske ako u SAD-u zavladaju konzervativci. Onda dođu republikanci, uzmu izbore a ovi se ušute ko pizde. Tek neki emigiriraju, iako bih i ja radije živo u St. Tropezu nego u Los Angelesu. Solidarnost na djelu.

Generalno nemam ništa da netko promovira neku političku opciju.
Drvlje i kamenje se bacalo na našeg Jacquesa Houdeka kada je zapjevao za vladajuću stranku a čovjek fino rekao da je bila fina lova u pitanju. Bože moj, ne živi se od zraka, a na estradi ima to svoje ime a zove se tezga.
Došo šjor Sanader: “Žače druže oš zapivat za nas, dat ćemo ti milijone i dva vola pečena.”
I ajd sad ti ne pristani.
Ili kad izađu sportaši (i njihova braća također). Čovjek promovira stranku šta sad. Ali… protiv toga sam da sportaši (i njihova braća također) izlaze promovirati stranku kao reprezentativci ili kao igrači nekog kluba. Nemojte dresova.
Ja ovdje kao sportaš i moj brat također promoviram stranku, a ne kao reprezentativac ili član NK Rakete iz Beravaca.
Etički gledano to nije u redu. Kao pojedinac OK, ali ovako defintivno ne. Pa ne živimo u Sjevernoj Koreji.

I tu je problem cijele ove priče.
Danas gledam TV i Izet Fazlinović promovira jednu stranku. Ne Mustafa Nadraević, po zanimanju glumac, nego lik Izeta Fazlinovića u svom klasičnom skrletnom izdanju poziva na izbor jedne političke opcije.
Ovim putem bih se ispričao i blogerici makedo koja je bila u pravu, a ja sam to olako previdio.
Ono što je zanimljivo je i to kakav je lik Izet Fazlinović.
Izet Fazlinović je stara komunjara, lik koju bi rođenu familiju zajebo (i zajebe je gotovo redovito iz epizode u epizodu). Egoističan je, skreletan i uz sve to je još i staljinist (Tita drži za kamuflažu, iza Tite je slika njegovog “brke”). Anti-junak, genijalno profiliran lik. Uz to je još i ženskar.
I zapravo iz ove perspektive ovo je tipičan Izet Fazlinović.
Komunjara osta komunjara, sve za pare bez kriterija. To je reklama za seriju, zaokrenuta realnost.

Ipak, mene je Izet razočarao. Ne svojim političkim izborom, nego zato što se dao u politički marketing.
Ali, kao što rekoh, komunjara osta komunjara.

httpv://www.youtube.com/watch?v=l0zheiFKNYc

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *