Zajebali Rusi klimu, umjesto plina šalju zimu

ili kako je Putin ukrao Božić

Pokrao sam Boru Đorđevića – Čorbu za naslov, on je gotovo isti stih (samo umjeto “plina” ide “leta”) nekad napisao krajem 80ih, i eto 20 godina kasije stih se gotovo proročki ispunio.
Pohvaljujem čitatelje koji su napisali da vole moje tople opise Bosne, a čini mi se da sad nisam nikad pisao iz hladnije Bosne. Najnovijim političkim igrokazom na globalnoj sceni veliki i moćni Rusi su u pravom smislu demonstirali silu.

Kada sam danas pročitao na sarajevo-x portalu da je potpuno obustavljena isporuka plina za Bosnu i Hercegovinu nisam se previše brinuo jer sam mislio da će to trajati jedno 2-3 dana, a Bosna ima zaliha za jedno 5-6 dana, eto samo ćemo malo racionalnije raspolagati s plinom. Ali konj bi reko, kobili se nado dogodilo se upravo nakon nekoliko sati da se plinska peć ugasila. Toliko o rezervama.
Inače, BiH je 100% ovisna o ruskom plinu koji dolazi preko Ukrajine.

Iskreno rečeno, nisam očekivao da bi se ovo moglo dogoditi. Jer kako će Rusi zavrnuti pipu Bosni kad im tu živi pravoslavna braća. I to još na badnjak! Stvarno je taj Putin komunjarski bezbožnik. Ili ti Ukrajinci. Ili ko zavrče te pipe…
A ostaviti ljude na -11C pod naletom sibirske fronte bez grijanja…. E to ja zovem demonstracijom sile.

Ozbiljnost situacije uvidio sam kada sam odlučio da odem kupiti grijalicu, kalorifer ili bilo kakvo drugo grijalo na struju kojom Bosna nasrećom ne manjka. Barem zasad.
Uglavnom prvo mi je bilo čudno kada sam vidio automobile kako izlaze iz garaže jednog sarajevskog trgovačkog centra s pećima na kruta goriva na svojim krovoima.
Ali tek sam unutra uvidio ozbiljnost situacije:

Neki su spominjali rat i red za kruh. Neki kako imaju malu djecu. Neki kako im je hladno. Neki su psovali Ruse. Neki Ukrajince. Neki vladu. Neki prodavače. Jedan čovjek je i mene opsovao jer sam mu nagazio na cipelu.
Čak me je i usnimila kamera BHT-a u krupnom planu kako negodujem u redu za grijalicu.
Pa ako ste u 23 na BHTu vidjeli namrgođenog studenta u krupnom planu, e to sam bio ja.

Svoju grijalicu nisam dobio jer se sve rasprodalo, a možda i bolje pošto kod kuće imam ostavštinu socijalizma – termoakumulacijsku peć. Tako da je moju grijalicu dobio netko kome je potrebnije.
Sibirska fronta je gadna i bez ruskih tenkova.

Pozdrav iz -10C Sarajeva.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *