Himna BiH napokon dobila tekst

Da se mene pitalo, a na sreću nije, himna bi se zvala: “S one strane Plive, dva jarana piju pive.”
Režirao bih i idilični spot gdje dvojica jarana sjede kraj obale Plive s klipačama Sarajavskog, dok se čitava gajba hladi u plićaku rijeke.

Bosna je u petak dobila tekst himne koji još uvijek nije službeni dok ne prođe parlamentarnu proceduru, ali samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi.
Tako je Bosna dogovorom dobila još jedan simbol državnosti napuštajući društvo “nijemih” država poput Španjolske ili San Marina.
Tekst himne se birao javnim natječajem gdje su pozvani svi državljani BiH da pošalju svoje prijedloge, a autorima izabrane himne obećana je isplata nagrade od 30 tisuća konvertiblnih maraka (oko 110 tisuća kuna). Komisija za izbor himne zaprimila je oko 300 prijedloga, od kojih je na kraju izabran jedan koji će biti poslan u parlamentarnu proceduru. Članovi komisije kažu da je bilo dobrih tekstova, manje dobrih, šaljivih i neozbiljnih pa čak i plagijata. U specifičnoj situaciji u kakvoj je Bosna i Hercegovina svaka riječ u tekstu morala se dobro izvagati. Glavni uvjet je bio da tekst himne bude “neutralan”, tj. da se izbjegavaju bilo kakva etnička obilježja bilo kojeg od konstituvnih naroda što se i uspjelo u novoj neutralnoj himni.
Autori teksta nove himne su Dušan Šestić, koji je i autor glazbe koja je usvojena za himnu nakon natječaja koji je je objavio ured visokog predstavnika 1999. godine. Drugi autor je Benjamin Isović sin pokojne legende sevdaha Safeta Isovića .

Predloženi tekst:

Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov’jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno!

Prvo izvođenje himne na press-konferenciji (izvodi članica komisije Dragica Panić-Kašanski)

httpv://www.youtube.com/watch?v=0VcqmkxN-Yk

Prije nekoliko godina je Zoran Čatić, voditelj na sarajevskom studentskom radiju napisao riječi za himnu s kojom je počinjao i završavao svaki dan svoju emisiju

httpv://www.youtube.com/watch?v=8HbyuCCkAu8

Zemljo Kulinova, kroz stoljeća mnoga
nakaradnu stvorismo te bez straha od Boga
Kantona je deset, entiteta dva
tri su člana predsjedništva, bezbroj funkcija
I visoki predstavnik je najviši od svih
dobro nam ga čini svima, pa zasluži stih
Bosno mila mati, Hercegovino
oprosti nam mila zemljo što postojimo,
Ti ćeš zemljo vječna biti a mi gnojivo.

Meni osobno tekst nove himne nije loš, međutim ne sviđa mi se iz jednog razloga, a to je zato što je sintetička, kao i sve u daytonskoj Bosni. Novac (koji zapravo to i nije), grb, zastava… sve je nastalo sintetički, kao neutralno s licem neke nove Bosne s kojom ne znam tko se u Bosni može poistovjetiti.
Stari povijesni simboli su dobili razne etničke konotacije pa stoga nisu prihvatljivi svima, pa je Međunarodna Zajednica odlučila da stvori nešto sintetičko-novo. Poput zastave koja mnoge podjeća na ICAR konzervu iz humanitarne pomoći koje su se dijelile u ratu.

Konzervirana pčela

Bolje bi bilo da se naša pjesma koju svi znaju zapjevat i s kojom se svi poistovjećuju.
Kao npr. “S one strane Plive”.
Pa makar i bez dva jarana s pivom.
A i teško mi je zamisliti da će se zadnji stih nove himne zapjevat nekad u Banjoj Luci.


Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *