Waltz with Bashir

Kada je ovaj film izašao prošle godine bjesnila je još jedna epizoda bliskoistočnog krvoprolića u Gazi.
Iako je taj nemili događaj na domaćem netu bio itekako popraćen od raznih internet bojovnika, ovaj film je uspio kod nas, ne mogu još shvatiti zašto, proći gotovo nezapaženo. Pogotovo ako se uzme u obzir da je prošle godine pobrao kamaru nagrada i nominacija.

Waltz with Bahir (Vals Im Bashir) je izraelski animirano-dokumentarni film i po velikom broju kritika jedan od najboljih “stranih” (film koji nije na engleskom jeziku) filmova. A morao bih se i ja složiti, iako nisam pogledao puno prošlogodišnjih “stranih” filmova.
Dokumentarac govori o Libanonskom ratu 1982., odnosno o redateljevoj potrazi za sjećanjima iz tog rata koje jednostavno nije “uskladištio u sustavu”.
Koncept animiranog dokumentarca pogotovo u, kako se to meni čini, stripovskoj formi je zaista genijalan.
Ovaj film mogao bi imati istu radnju, naravno da se promjeni vrijeme, likovi i mjesta kada bi bio iz ugla recimo UN-ovog nizozemskog vojnika u Srebrenici, jer uloga protagoniste filma tijekom masakra u Sabri i Šatili bila je vrlo slična ulozi UN vojnika u zaštičenoj zoni Srebrenica.

Film počinje tako da Boaz Rein priča svom prijatelju Ariu (redatelju) o 26 pasa koje je ubio u Libanonu 1982., a sada ga progone u snovima.
– Dali si probao što? Terapiju, psihijatra, shiatsu… bilo što?
– Ne, pozvao sam tebe.
– Ja samo pravim filmove!
– Zar filmovi ne mogu imati terapeutsko svojstvo?

Upravo iz ovog dijaloga s početka Ari počinje terapeutsko iskustvo ali ne usmjeno ka Boazu nego sada je on u traganju za svojim izgubljenim sjećanjima sebe kao 19-godišnjeg vojnika Izraelskih Obrambenih Snaga.
Kroz razgovor sa suborcima, prijateljima, psihijatrom i sudionicima Libanonskog rata uspješno slaže kockice.
Prijatelj psihijatar mu govori da je njegov život od 6. godine obilježen logorom, jer je od roditelja slušao o Auschwitzu, da bi se sa 19. direktno susreo s logorima u Sabri i Šatili a sada je sve potisnuo i da je potrebno da razgovora sa svima i da se svega prisjeti.

Sam kraj filma završava pravim snimcima iz logora, za podsjetnik da krvavi valcer nije bio stripovski animiran.
Sve u svemu, odličan uradak i uvijek aktualan.
Nažalost.

httpv://youtu.be/hb1CYVyknDE

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *