Prva obljetnica FANFE

21. prošlog mjeseca napunilo se točno godinu dana otkako smo upogonili FANFO.ORG. Kako smo poslovično ažurni zaboravili smo na tu obljetnicu, tako da je nismo obilježili, čak ni kratim tvitom. Stoga kao editor-in-chief spomenutog projekta osjećam se pozvanim da kažem koju riječ o našem malom projektu.

Naslovnica prvog broja FANFE iz davne 2001.

FANFO je projekt koji je star ni više ni manje nego 10 punih godina. U svibnju 2001. nekolicina entuzijasta na čelu s mojom malenkosti pokrenila je funzin koji se zvao FANFO – časopis za razonodu i glupost. Kao što i sam opis govori, časopis je zamišljen kao alat u trenutcima dokolice za srednjoškolce. Samo ime FANFO ne znači ništa, a koliko se ja sjećam u tadašnjem žargonu je postojala riječ FAMFO koja je trebala označavati osobu blesavog karaktera. Meni se to iz nekog razloga svidjelo, ali sam očigledno krivo čuo tu riječ pa je FAMFO postao FANFO. Famfo više nitko ne govori, ali je FANFO ostao FANFO. U tiskanoj formi FANFO je doživio samo jedan broj jer smo mi doživjeli financijski fijasko. Naime, časopis se prodavao po cijeni od 5KN, ali naravno mi nismo uspjeli naplatiti ni 10% tiskanog tiraža (koji je bio po mojoj nekoj procjeni oko 50ak komada). Ono što smo uspjeli naplatiti smo naravno potrošli po raznoraznim kavama, ali to i nije toliko bitno jer je tiskanje časopisa (tiskanje = kopiranje i printanje u firmama gdje su radili/rade naši roditelji) bilo uglavnom besplatno. Drugi broj je bio u pripremi, i čak postoji otprilike 30% spremnog materijala, međutim kako je poslije svibnja došao lipanj, a to je za  nas većinu autora koji smo bili srednjoškolci značilo i početak učenja i ispravljanje nakupljenih silnih jedinica ili čak i priprema za popravne (a ako me sjećanje ne vara, ja sam te kobne 2001. išao na popravni ispit iz matematike kao učenik 3. razreda gimnazije). Poslije lipnja je došlo ljeto, raja se rasula i otisnula po bijelom svijetu tako da je projekt jednostavno stao. Do jeseni i početka nove školske godine splasnuo je onaj početni elan tako da se projekt časopisa za razonodu i glupost jednostavno ugasio.

Iako nismo više radili na izdavanju novog tiskanog broja časopisa, FANFO kao projekt je uvijek ostao kao ideja koja će kad-tad doživjeti svoj comeback, a u taj resurrection vjerovali smo Nikoinist (današnji tehnički urednik FANFO.ORG) i yourz truly koji smo idejni začetnici FANFO projekta. Shodno tome pokušavali smo FANFU prebaciti u novi medij, u mrežu svih mreža, tako da smo napravili nekoliko (bezupješnih) projekata FANFE kao internet funzina.

Naslovnica jednog od prvih pokušaja FANFO funzina na Internetu

Taj projekt nikad nije zaživio, a neki od faktora koji su bili presudni u tome su to da se raja koja je nekad bila dio FANFO TEAMa otisnula po raznoraznim krajevima Hrvatske na studij (i ja koji sam otišao studirati u inozemstvo, u Sarajevo :)) kao i činjenica da su to bile godine kada nisu bile razvijeni tehničke mogućnosti kao danas za jednostavno i lako održavanje takvog projekta na Internetu (poput današnjeg Worpressa na kojem se vrti FANFO).

I uz sve to opet ideja FANFE nikad nije ugašena, mi smo znali da ćemo se vratiti opet kad-tad. Prođoše tako godine pune muka, kao što bi rekao Zdravko Čolić u svojoj pjesmi Marshallu, da bi mi napokon prošle godine u mjesecu listopadu pokrenuli FANFO na domeni fanfo.org. Nedefinirani projekt koji sam ja (ne)definirao kao “Projekt u razvoju, kad skontamo šta smo – reći ćemo vam!” Iako se čini neozbiljnim krenuti u projekt bez jasne vizije i plana, zbog prijašnjeg iskustva s pokušajim ‘uskrsnuća’ Fanfe i postavljanja ciljeva koji se nikako nisu mogli ostvariti, jednostavno sam odlučio prepustiti stvar inerciji pa nek se FANFO razvija spontano. Kad skontamo šta smo – reći ćemo vam!

U godinu dana rada FANFO.ORG ipak se može reći da smo se profilirali u nekakav internet magazin/ multi-blog s temama koje pokrivaju područja religije, filma, glazbe, društvenih događanja, povijesti, politike itd.

FANFO.ORG

Svaki početak je trnovit, pa tako i prva godina novog FANFE. U nešto malo više od godine objavili smo 143 članka, što hoće reći nakon konzultacije s kalkulatorom da smo u projesku svaka 2.5 dana imali objavljen novi članak (post). Naravno, nekad smo znali imati dugačke pauze, a nekada opet smo znali imati i više članaka u danu. Ipak uz sve moram napomenuti da sam ja vrlo zadovoljan ovim projektom, kao i ekipom koja se odazvala na moj poziv da postane dio FANFO TEAMA. Tematika se, naravno, uvelike promjenila od tematike iz tiskanog broja FANFE, ako se uzme u obzir da je od tada prošlo 10 godina i da smo sada bliži tridesetima, dok smo onda grabili dvadesetima.

Još postoji mnogo stvari na kojima trebamo raditi, a to su prije svega sistematizacija sadržaja, neke promjene u dizajnu, međutim najbitnije je da se projekt ustalio i da ide. Polako, al sigurno – što bi rekli stari Latini: Festina lente!

Također bi trebalo spomenuti da je FANFO.ORG apsolutno neprofitabilan i u tom smislu nekomercijalan, što se može primjetiti jer nemamo niti jednu reklamu niti ćemo je vjerojatno imati. U jednom razgovoru s Vnukom o pokušaju komercijalizacije stranice, on je rekao da to ne trebamo raditi i da jednostavno trebamo ostaviti FANFU kao projekt na kojem se neće zarađivati. Open-source magazin. Ovim putem svakako se moram zahvaliti Vnuku na njegovom sponzorstvu i hostingu kojeg pruža našem projektu.

Najveći problem u tome što ne zarađujemo pinku je taj što je bez nova teško senzibilizirati ljude za pisanje. Vnuk je također istaknuo da je vrlo upitno, kada bi i zarađivali na FANFI, kako bi plaćali autore. Po kartici teksta, po čitanosti ili nešto treće? Kako bilo, ipak imamo autore koji redovno pišu za naš magazin bez obzira na činjenicu da od toga neće imati nikakve materijalne koristi.

Ono što me iznimno veseli je to da su dosta naših tekstova preuzeli veći portali, što pokazuje da smo postavili ipak nekakav standard u pisanju.

Za kraj htio bih reći da je FANFO.ORG od početka zainteresiran za suradnju s blogerima ili s bilo kime zainteresiranim za pisanje. Vrata su otvorena svima, uvijek se možete javiti na mejl pa da vidimo. Kako smo neprofitabilni i nekomercijalni nema žestoke stege i bičevanja mrskog urednika, tj. mene, tako da možete pisati u vremenskim razmacima kojima želite, ili čak samo nekad sporadično kao “gost-autor”.

Toliko o našem fanfeku, prvu godinu smo pregurali, nadamo se da će ih biti još mnogo.

FANFO.ORG

FANFO TWITTER

FANFO FACEBOOK

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

2 thoughts on “Prva obljetnica FANFE”

  1. Ja definitivno mislim da treba promijeniti dizajn i prevesti na hr. Ima brdo magazin tema na neku. Ja ih imam par. Na warezbb možeš skinuti pro verzije. Ja sam jedan članak dovršio do pola i onda ga izgubio. Doslovno izgubio na kompu. Hehe

    1. Sljedeći korak će biti svakako ospobljavanje newsolikog dizajna (uz fanfo trademark), shodno tome i prijevod.
      A tekst novi možeš uvijek napisat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *