Papa Hrast

U šumi pokraj Brodskih Zdenaca nalazi se, vjerovali ili ne, najstariji hrast koji se može naći ovdje kod nas, star preko pet stotina ljeta. Zove se Papa Hrast, Quercus robur L., u narodu poznatiji kao hrast lužnjak.

U našim skromnim šumskim ekspedicijama koje su počele nedavno, odlučilo smo se posjetiti i starca. Svesrdnu pomoć u navigaciji dao nam je Darki, stari poznavatelj Dilj gore koji nam je svesrdno putem moderne tehnologije iscrtao rutu kako doći najbrže i najbezbolnije do starca, što ja svesrdno dijelim sa svekolikim pučanstvom i čitateljima mog skromnog bloga:

Prikaži Zdenci – Papa Hrast na većoj karti

Daklem, ovo je prikaz trase, tj. rute od sela Zdenci. A do Zdenaca se dolazi tako što na državnoj cesti Slavonski Brod – Našice, ako se krećete Jug-Sjever pravac, tj. iz Slavonskog Broda (a odakle drugo) poslije sela Podcrkavlje skrene lijevo kad ugledate tablu Brodski Zdenci. Ili samo Zdenci piše? Ne bih znao, nisam bio zadužen za taj dio trase.

Iz Zdenaca ulazi se u šumu makadamskom cestom i tako se sve vozi do ovog trenutka na karti kada pravac ulazi u šumu, jer logično nećete moći autom unutra osim ako nemate terensko vozilo, ili nekakvo bojno-oklopno vozilo kao npr. Patria.

Također je preporučljivo da se u šumu ide po danu, a ne po noći kao što smo mi to pametno napravili, ali što je tu je, srećom pa uvijek imam lampu negdje u jakni.

 

Promjer Papa Hrasta je, kažu 5.2m, a ja ću im morati vjerovati na riječ pošto nisam nosio meter. Također kažu da je potrebno 7 (sedam) odraslih ljudi da ga obujmi, tj. zagrli. To također nisam mogao provjeriti jer nas je bilo samo trojica, al po nekim mojim odokativnim proračunima mislim da je to tu negdje svakako.

Kao što je vidljivo i iz svemirske postaje, netko je urezao u koru drveta PAPA, jer je užasno teško primjetiti 500 godina star hrast, promjera preko 5 metara u šumi mlade bukve. Također je netko i zakuao tekst pjesme Milana Kaučića:

Tree-huger

I eto.. to je uglavnom to. Fotke naravno nisu spektakularne ako se uzme u obzir da je bila mrkla noć. Nažalost nismo naišli na nikakve seljane, lovce, lugara, Robinsona Crusoea ili nekog petog koji bi nam eventualno mogao ispričati kako drevno-drvenu priču, recimo o kletvi starog Papa Hrasta, ili nešto slično.

Kao što sam i ranije pripomenuo, ako imate oklopno vozilo ili terensko, čak se možete malo i zavući u šumu ako vam je stvarno mrsko hodati punih 400 metara kroz šumu sa ceste.

Darki kaže da pravi muškarci koriste mapu, a mulci koriste GPS. Al nije mi ništa rekao za digitalni kompas, koji nije da mi je trebao ali sam ga uključio, i to ovaj kao “noćni” jel baš onako izgleda fancy kad hodaš kroz šumu s tim u ruci. Izgleda kao da znaš.

Eto toliko od mene. Ako vas zanima još o šumi, onda preporučujem slijedeće štivo iz domaće radinosti:

Zbogom narode, Čaruga putuje – Čapljevik, zabroavljeno brodsko izletište blizu Rastušja.

Boravak u prirodi by Darki @ Fanfo.org – O nekim osnovnim skilovima možebitno potrebnim u šumi.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *