Peče Džimba rakiju

Vesela mašina

Stara šokačka pjesma, koju mora pjevat svaki pravi Šolja koji stoji oko kazana s rakijom, veli vako: Peče čiča rakiju/ otvorio kapiju/ jedan bezobrazan privrnio kazan/ prolila se rakija. Sad da je nebih napravio analizu jednog stiha od 14 novinskih kartica što to znači kao što je bio primjer u prošlom postu o tome dal je bio očajan dan ili stric Steve Čenejca (usput budi rečeno, ubr., moram priznat da sam nakon svoje analize zapravo shvatio da je stric bio očajan, ali ne očajan u smislu da je bio očajno-odvratan čovjek, nego je bio – očajan, shrvan smrću svog nećaka), ukratko ću samo objasniti što taj stih znači.

Nekad u davna vremena kada se pekla rakija gazda domaćinstva (čiča) bi otvorio kapiju da vascijelo selo vidi da gazda peče rakiju. I onda bi prvi deran iz sela, najčešće mlađi maloljetnik, trčao kroz cijelo selo i vikao: Martin Suljinov peče rakiju, Martin Suljinov peče rakiju! I tako bi cijelo selo, evo nek se zove za potrebe diskusije Donje Švarcenegerovo, znalo da Martin Suljinov peče rakiju. Jer to je bila velika čast da se peče rakija a i onda bi ostali seljani navratili malo po malo da probaju rakiju.

Danas se pjeva jedan bezobrazan privrnio kazan, a u vremenu K&K monarhije, kada smo mi bili Vojna Krajina i čuvali granicu na Savi od Turaka, a vladarica nam bila carica i kraljica Marija Terezija Austrijska pjevalo se financ bezobrazan. Financ je ono što bi mi danas rekli organ porezne uprave, carinik novozavjetnim rječnikom rečeno, tj. poreznik. Naime u ono vrijeme se plaćao porez na rakiju i onda naravno naši stari to nisu željeli plaćati, a svaki drot zna šta raja ima i radi pa bi onda tako uletjeli u avliju i privrnili kazan. I onda ode sav trud i skupljanje šljiva, i drva potrošena za loženje kazana i ono što je najvrednije –  rakija. Poetska pravda je valjda u tome što opet dolaze vremena kada će financi hodati i privrtati kazane, valjda posljedica toga što smo Europska Unija i što nam je vladarica kraljica i carica Angela Merkel Njemačka. Pa eto već danas svako gazdinstvo mora plaćati porez na rakiju ako ispeče preko 60L rakije, a 60L rakije je za jedno prosječno šokačko domaćinstvo doslovno kikiriki. To je dakle u prosjeku 1.15L rakije tjedno kroz godinu. To nije dovoljno ni da se netko slučajno počasti kad dođe. Moj pradjed se skrivao pred financima u nekoj rupi u šljiviku da peče rakiju, a mi ćemo izgleda kao američki moonshineri bježati u šume pred novodolazećim EU-SS financima.

Spominjao sam ja to već mnoštvo puta na ovome svome skromnome blogu, rakija i ja imamo jednu posebnu vezu. Nije da sam alkoholičar ili neki rakijomanijak. Ali valjda je to taj slavonski gen pomješan s mojim bosanskim kasnim odgojem od mene načinio pravog rakija-merakliju. Počelo je to mojim studijem preko Save u dalekom Sarajevu pokraj Trebevića kada bi mene moja familija spakovala s mnoštvom delicijama šokačkim i kojom bocom rakije. Naša slavonska rakija je bila toliko popularna  da sam dobio status svojevrsnog rakijskog prometeja. Eno dolazi Jimbo sa žutom rakijom! “Žuta rakija” je uglavnom u BiH poprilično nepoznat fenomen jerbo Bosanci nakon što ispeku rakiju, istu skladište u staklem bocama, tzv. “pleterama”, dok mi Slavonci skladištimo rakiju u buradi, dal dudovoj il ‘rastovoj to je manje bitno, ali upravo zbog toga rakija iz drveta povuče tanin zbog čega rakija dobije istančanu aromu i žutu boju nalik na konjak ili whiskey.

I eto, tako nam je došla i nova jesen i novo pečenje rakije. Mnogi Hrvati su upravo ovaj produženi vikend zbog slobodnog ponedjeljka Dana Nezavisnosti odlučili posvetiti pečenju rakije, otprilike na isti način kako se na Dan Republike 29. studenog/novembra u bivšoj državi kad nam je vladar bio predsjednik i drug Tito odvijao genocid na svinjama u cilju pripljavanja suhog mesa za Božić koji se tajno slavio i komunistički Božić tj. Novu Godinu koja se javno slavila. Mjenjaju se datumi, mjenjaju se republike, al svinje i dalje tužno gledaju u sikire, a kom se i dalje baca na đubrivo. Mjenjaju se datumi, mjenjaju se republike, a financi se sporadično pojavlju i privrču kazane. Bezobraznici.

httpv://www.youtube.com/watch?v=toQf2Fq6A9Y

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

3 thoughts on “Peče Džimba rakiju”

  1. “Mjenjaju se datumi, mjenjaju se republike, al svinje i dalje tužno gledaju u sikire, a kom se i dalje baca na đubrivo.”

    Ekstra! Ah žuta rakija.

  2. Baš zbog takvih kao što si ti EU je donijela propise i uredbe za pečenje rakije. Na slici je kazan, iza kazana bačva dizela i kojekakve piz… Ne udovoljavaš higijenskim propisima. Ipak, što prljavija sirana to je sir slađi i zdraviji. Jebo EU i žandare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *