Nadam se da The Last Stand nije Arnijeva posljednja bitka

laststand132013

Prije mjesec-dva sam si priuštio to zadovoljstvo da si skinem “Posljednjeg akcijskog junaka” iz 1993. kojeg sam kao klinac gledao valjda jednako toliko puta koliko i Mad Maxa I i II. Naravno, pošto smo ušli u 21. stoljeće, evrope i ko zna kakve sve ne civilizacijske tekovine našao sam neku turbo HD verziju od gazilijon gigabajta na kojoj je slika, malo je reć ko mlijeko i to ono pravo naše šokačko mlijeko bez atmesforeoksoloksina. Elem nejs, dakle 20 godina kasnije ta film je još uvijek apsolutni zakon što hoće reći da ja il nisam odrastao ni malo ili da je taj film stvarno apsolutno zakon. Kako svaki mjesec idem na birov rada po pečat, onda bi reko da je ovo drugo.

Upravo stoga me razveselila vijest da se Arni nakon politike ponovno vraća u svijet filma i to s filmom “The Last Stand” o kojem nisam znao ništa osim da na naslovnici Arni drži Maksima (zapravo Vickersa, al nema veze). Konzultirajući internete i tako to, vidim da je film totalno podbacio u Ameriki jerbo omladinci nisu bili zainteresirani za film, nego je publika uglavnom bila 25+, što je naravno vrlo logično jer omladinci ne znaju tko je Arnold Scwarzeneger i njihovi današnji uzori su gejpederski vampiri, Vin Beniznac ili neki stripovski junaci i ko zna kakve sve ne gluposti i sranja. Ali, čini mi se da se Arnijeva publika (a to sam ja) zadovoljna filmom.

The-Last-Stand-gun
Đe je moj odrezak od mirovine?

Daklem o ćem se radi. Radi se zapravo o jednom klasičnom kaubojcu – Arnie je šerif u nekom Kindrovu na američko-bosanskoj granici. Naravno, nije običan šerif nego je šerif mamojebac koji je bio narkotičar u LAPD i onda nakon krvave karijere se umirovio u Kindrovu (koje se u filmu zove Sommerton). I naravno veselu idilu male granične varoši u Arizoni narušava narko-diler kojeg ganja Forest Whitaker. Narko diler od Las Vegasa do Bosne mora proći upravo kroz Arnijevu varoš. Nije na odmet pripomenuti da diler vozi Corvettu C6 ZR1koja ima ni više ni manje nego iljadu konja. Ukratko – šerif, outlaw, konjica kasni – tipični kaubojac.

Kakv je film? Odličan. Naravno, nije ovo Schindlerova lista, budimo realni, ali po samom konceptu i radnji nitko normalan neće imati očekivanja da će ovo biti film o kojem će razmišljati narednih 2 mjeseca. Ovo je klasični kaubojac sa pucanjem, krvi i sasvim solidnom do vrlo dobrom potjerom. Dakle kad pohvatate u prvih 3 minute o čemu se radi u ovom filmu, znate kako će film završit i opet to ni najmanje ne kvari užitak gledanja filma. Film je prepun stereotipa ali je to tako dobro zato što: a) film ne pokušava biti pretenciozan b) ti stereotipi su čar takvih filmova. Moram sad izreć rečenicu zbog koje će me proganjat: Djagno Unchained je naporni i pretenciozni špageti western, The Last Stand je onaj klasični tupavi kaubojac zbog kojeg zapravo volimo žanr. Eto reko sam. Kao što rekoh ima sve: lošu ljubavnu priču, okršaj na glavnoj ulici, a čak ima i odličnu igru mačke i miša u kukuruzu. Ukuruzu.

the-last-stand-the-movie-had-a-number-of-sophisticated-car-stunts

U predzadnjem pasusu treba proć likove (tako rade svi pravi recenzenti na internetima). Daklem, Švarcika prvi. Švarcika je zakon nema se tu šta reći, on je mamojebac al je i stari mamojebac (How are you sheriff? –Old.). Odličan je. Izgleda očajno. Švarcika ima 65 godina i nekako nije normalno ostario nego izgleda kao da mu je netko metio kvačice iz ušiju, nategnuvši mu prije toga kožu na licu. Imam osjećaj da kihne da bi mu oči ispale. Ima one umetke za kosu koji izgledaju presmješno. Da je još mrga, mrga je.  I tuče se i sve. Još uvijek je on onaj naš Švarcika samo što izgleda stvarno malo freaky.

Ovi ostali iz njegove ekipe su OK, a Johnny Knoxville koji glumi budaletinu uopće nije iritantan nego je čak i stereotipno smješan. Forrest Whitaker koji glumi vođu konjice (FBI) je dobar tim više što s onim svojim neotvorenim okom izgleda ko Ivo Josipović s mudima. Noriega kao narko-diler je dobar, iako je villan no.2 Peter Stormare meni još bolji. Ovi ostali su više-manje OK, ne bih nikog izdvajao.

The-Last-Stand-1
U mirovinu sa 67?!

Kao što rekoh, čar ovog filma je što je to klasični kaubojac bez poruka i pametovanja od kojeg boluje hollywood zadnjih 15 godina, a nažalost nije nam ništa pametno rekao. Sjedi i gledaj. Švarcika inače nije rekao niti jednom u ovom filmu legnedarni one-liner “I’ll be back”, stoga se možemo samo nadati da mu ovo nije posljednji film jerbo bi mi odrasli na Terminatoru, Istinitim Lažima, Komandosu, Predatoru i ostalim Arnijevim filmovima najradije volili da Arnija sahrane na filmskom setu. Za jedno 30 godina.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *