Druže Tito bela lica, kad ćeš doći do Plitvica? (Vila Izvor)

IMG_2888

Kaže moj kum da su drugu Titi naštancali toliko kuća da ih ne bi stigao obać ni da je danas živ.

Vila Izvor (Objekt 99) je Titova vila na Plitvičkim jezerima građena po završetku WWII, a navodno je drug Tito u svom samoupravnom životu bio ovdje samo dva-tri put, a i to je pitanje. Drug Tito je stvarno imao mnogo vila po bivšoj mu državi, ali čini se da je najviše volio namakat dupe na Brijunima, lovit bosanske medvjede u Bugojnu ili srndaće u baranjskom Tikvešu. A vjerojatno je i opalio ovdje kojeg ličkog međeda.

Vila Izvor koja se nalazi duboko u šumama NP Plitvička Jezera gradili su periodu od 1948. do 1953. ratni zarobljenici koji su pokraj buduće vile imali i svoj logor. Vila je obložena kamenom škiljevcom s Medvednice, unutrašnjost je prekrivena kvalitetnim mramorom, a lamperija i namještaj su napravljeni od najboljeg slavonskog hrasta. Zarobljenici su napravili i cestu koja vodi do vile, a ispod kompleksa postoji i 80m dugačak tunel za izlazak u slučaju vanredne situacije.

Po izgradnji Vila Izvor je sa kuglanom, kino dvoranama i ostalim popratnim sadržajima navodno bila najluksuznija predsjednička rezidencija u svijetu, što je naravno dolikovalo vođi samoupravnih proletera. Naravno, priprosti puk Jugoslavije nije imao pojma da drug Tito sebi pravi buržujski dvor u stilu srednjovjekovnih feuda, nego su tucali kamen i pravili prugu Šamac-Sarajevo. Džabe. Nema većeg prevaranta od vrhovnog komadanta.

Ratnih 90-ih, Vila Izvor dočekuje sudbinu poput mnogih drugih Titovih Vila all-around eseferjot – nove pobunjene vlasti su došli i u bezočnoj pljački pokupili sve što vrijedi iz vile – a o količni umjetnina i raznih vrijednosti danas možemo samo špekulirat. Po završetku okupacije, RH uspostavlja kontrolu nad NP Plitvička Jezera i tako i Vila Izvor ulazi pod jurisdikciju nacionalnog parka, gdje je 90-ih vjerojatno i bila u nekakvoj administrativnoj funkciji (vidljivo po napuštenim papirima u Vili). Naravno, pošto je RH poznata po svjetskoj nesposobnosti upravljanja vlastite imovine, Vila je napuštena i prepuštena lovcima na sekundarne sirovine, airsoftašima, vandalima i entuzijastima koji obilaze megalomanske projekte bivšeg proleterskog sustava.


Prikaz veće karte

IMG_2890
Nestala su ulazna vrata
IMG_2891
Crveni tepih za drugove
IMG_2892
Mramorno stubište, nekad vjerojatno presvučeno crvenim tepihom
IMG_2893
Srbi svi i svuda
IMG_2894
Mali Miloš 2012. stopama tate 1992. i dede 1942.

IMG_2895

IMG_2896

IMG_2897

IMG_2898

IMG_2899

IMG_2900
Grandioznost objekta je nepredočiva pomoću fotografija, baš kao i u slučaju kolosalnosti Željave.
IMG_2901
“Vid pločice, talijanske!” Uskoro možemo očekivati da će krasiti halu nekog prolaznika namjernika.
IMG_2902
Pojedine prostorije su, poput ove, doslovno propale.
IMG_2904
Apartman u krilu druga Tite. Vjerojatno je drug maršal s ovog balkona gledao Bosnu. Oba puta kad je bio ovdje.
IMG_2905
Slavonski hrast u sedam slojeva laka, nakon svih ovih godina nigdje ni rupice ni oštećenja.
IMG_2906
Dizalo u lamperiji

IMG_2907

IMG_2908

IMG_2911
Kontrolna ploča dizala

IMG_2912

IMG_2913
Stubište jednog od dvoetažnih apartmana
IMG_2916
Pakiranje kuglica za airsoft

IMG_2918

IMG_2921
Pogled iz dvorišća

IMG_2923

IMG_2927
Nisu pokupili zavjese

IMG_2929

IMG_2930
Frižideri u kuhinji
IMG_2931
Mračna vremena prije kopirnog stroja – indigo papir

IMG_2932

IMG_2934

IMG_2937
Tajni prolaz?

IMG_2938

IMG_2940

Vila Izvor, opljačkana i devastirana, spomenik je velikoj laži koja se zvala komunizam (socijalizam). Dok je radni narod živio u stanovma od 40 kvadrata, grijući se na ćumur iz Kreke i dok je jeo vojnički pasulj, drugovi iz vrha partije su karali drugarice po raznim viletinama, pili viskije i žderali kavijar s Crnog Mora. Tako je to nekad bilo, a nije ni danas puno drukčije.

Što će biti s Vilom Izvor? Hoće li ju država obnoviti sa stotinama milijuna kuna davajući koncesije za izgradnju ‘pogodnim’ firmama, pa odmah po obnovi prodati je za kunu nekom hrvatskom poduzetniku? Ne bi me čudimo. Ili će ju odmah prodati za kunu, da netko može mirne duše počupat kablove i poskidat lamperiju i kamen? Ne bi me čudilo. Ili će ju jednostavno ostaviti da milost i nemilost vremenu i ljudima? Ne bi me ni to čudilo.

Kako god da bude, čini se da mi proleteri 21. stoljeća preimenovani u konzumente neće imati od toga nikakve koristi. Kontam da će za trideset godina naša djeca istraživati skrivene vile Sanadera i Milanovića.

… vi sužnji, koje mori glad…

Kraj avanture istraživanja megalomanskih projekata proleterskog sustava Lika 2013. 

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

4 thoughts on “Druže Tito bela lica, kad ćeš doći do Plitvica? (Vila Izvor)”

  1. Onaj tajni prolaz je tajni tunel koji spominješ na početku teksta, do onih baraka koji se nalaze sjeverozapadno od Vile. Trebali ste se spustiti dolje i vidjeti minielektranu i crpnu stanicu koja se nalazi cca 50m od samog izvora potoka Plitvica koji se nakon 1.5km spušta sa 150m slapom u Koranu i čini najveći slap na Plitvičkim jezerima 🙂

    1. Pozdrav! Mozesli molim te objasniti mi kako da dodjem do tog tajnog prolaza bio sam u Vili ali ga nisam uspijo pronaci!

  2. Eh i da si još stavio coordinate svakog od objekata pa da se drugi koje zanima ne gube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *