Max Rockatansky – junak našeg doba

Moj prijatelj Besni Mehaničar kaže da je kao dijete plakao dva puta: kada se Terminator spusti u lavu i kada zlikovci skrše Mad Maxovu posljednju V8icu. To ukratko ocrtava kakav su utjecaj ova dva filma (Terminator 2 i Mad Max 2) imala na našu generaciju rođenih 80-ih. Ne znam da li sam sreo svog vršnjaka koji nije odrastao uz Pobjesnjelog Maxa i koji nije gledao prvi i drugi (a i treći) nastavak barem jedno stotinu puta (što uz HTV 90-ih nije ni bilo teško). Mi smo V8-ice zavoljeli preko Mad Maxa – što je zapravo smiješno da smo se počeli ložiti na kulturu američkih muscle auta preko australskog filma. Sjećam se prvog kompjutera kojeg sam imao kasnih 90-ih i prvi wallpaper koji sam imao bila je fotografija Maxovog Interceptora (žutog, ne Pursuit Speciala) i kraj njega neka zgodna riba u bikiniju – u toj fotki se valjda spojilo moje djetinjstvo i moj nastupajući tinejdžerluk. (A da budem iskren, i dan danas u folderu iz kojeg mi se izmjenjuju razne tapete imam onu fotku na kojoj je Mad Max na cesti sa svojim čukom).

204622
Ministar bi trebao znati da je povećanje trošarina dovelo do Trećeg Svjetskog Rata u Mad Max svijetu

Zanimljivo je da je lik i djelo Maxa Rockatanskog kod nas došlo u američkoj varijanti – naime, prvi film je za američko tržište bio sinkroniziran na „razumljiviji“ engleski, jer navodno američanska publika nije razumjela riječ s originalnog zvuka. Ne bih ja to vjerojatno ni znao da prvi DVD koji sam digao u videoteci nije bio upravo – Mad Max – a u meniju izbor dva jezika: english i original track. Nakon toga mi je američki bio retardirano negledljiv.
Iz svega gore navedenog jasno je da je Mad Max bio pop-ikona moga djetinjstva i, barem ja tako želim vjerovati, pop-ikona čitave moje generacije. Stoga jasno ne treba čuditi s kojim nestrpljenjem smo očekivali 4. dio iz Mad Max franšize, iako tehnički-hollywoodski rečeno to nije 4. dio, nego reboot. Reboot je inače vješti trik holivudskih producenata i redatelja da se recikliraju stare stvari da bi se dobile nove. Reko bi naš narod, nemoš pravit zeljanicu od starog špinata. Kako su meni uglavnom svi novi filmovi jako loši, a rebooti još gori, bio sam vrlo skeptičan prema novom filmu s našim junakom. Recimo poznat je moj gnjev prema rebootu Star Treka (kojeg sam, ubr. velkači fan)

inter10027133ne
Imao sam tu priliku da sam gledao film prvog vikenda prikazivanja tako da još nije počeo bombardment kritika koji bi eventualno mogao utjecati na moju viziju filma. Uglavnom pogledao sam film. I vrli čitatelju, sigurno se pitaš kakav je. Odličan! Bravo!
Svakako bi prvo trebao istaknuti da se radi o vrhunskom akcijskom filmu kojeg je Hollywood zaboravio snimati onog dana kada su CGI gurui postali jeftiniji od kaskadera. Veli George Miller, redatelj Mad Maxova da je sve rađeno old-school a kompjuterala su radila samo na nekim dijelovima, npr. kod brisanja sajli s kaskadera. One scene kada se dječaci-ratnici klate na onim štapovima – prava stvar, kaskaderi, sportaši, itd. Čak je i Tom Hardy (koji je u ovom filmu utjelovio Mad Maxa) zaprave visio po kamionu i tim štangama iako se čovjek boji visine. Dakle, nema onog Hollywoodskog bullshita, etičkih dvojbi, trojbi, višeslojnih dupljak priča i ostalih kamuflaža kojima se krije netalentiranost scenarista, redatelja i producenata. Ovaj film je 2 sata nabrijane akcije, dakle Mad Max 2, samo što su sad imali mnogo para!

mad-max-fury-road-movie-Wiki
Immortal Joe

Naravno, to ne znači da nema priče. Priča je vrlo dobra. Koncept je sličan Mad Maxu 2, dakle gotovo cijeli film je potjera, tj. high-speed chase (ne znam kako bi se to moglo nezgrapno prevesti na hrvatski). U post-apokaliptičnom post-nuklearnom svijetu (Mad Max 2 je u post-apokaliptičnom, pred-nuklearnom svijetu) negdje u australskom Outbacku postoji zajednica koja štuje kult ličnosti jednog vođe, Immortal Joea koji kontrolira vodu koja je pravo blago u tom svijetu. Blizu Citadele nalazi se još i Naftograd i Farma Metaka koje kontroliraju drugi vođe, ali zajedno dijele resurse u nekakvoj vrsti post-industrijskog konglomerata. Zajednica Immortal Joea je posljednji patrijarhat, gdje deformirani Joe (deformiran vjerojatno kao posljedica atomskog zračenja) uzima sebi za pravo da oplođuje harem svojih netaknutih (nedeformiranih) žena. Njegova imperatorica, zapravo vozačica ratnog tegljača (koji prometuje na relaciji svetog trojstva voda-benzin-streljivo, tj. Citadela-Naftograd-Farma Metaka) Furiosa tijekom jedne ture odluči pobjeći i odvesti ženke iz harema na neko bolje mjesto (gdje trava raste i zeleno je i tako…). Naravno, naš junak Max Rockatanski kao pravi samotnjak se u ovoj priči našao ni kriv ni dužan da vodi rat koji nije njegov (zarobili su ga ratni dječaci Immortal Joea i koriste ga kao „vreću krvi“, tj. transfuziju za deformirane ratnike – oktani u V8, eritrociti u tijelu).

Žao mi je Bosanci, ali Hercegovci su bili u pravu, Mećave će preživjet nuklearnu zimu, ne Golfovi dvice!
Žao mi je Bosanci, ali Hercegovci su bili u pravu, Mećave će preživjet nuklearnu zimu, ne Golfovi dvice!

Iako smo čekali na Mad Maxa dugo, Rockatansky nije glavni lik u ovom filmu! Skoro pa je, no fokus je stavljen na Charlize Theron koja je utjelovila povratak prave hollywoodske heroine u liku Furiose. Takvu heroinu u filmu nismo vidjeli još tamo od Sarah Connor iz Terminatora 2 ili eventualno Mlade iz Kill Billa. Dok je Max Rockatansky u bijegu od sebe i ponekad u odmazdi, Furiosa je na putu iskupljenja i sigurno da i tu ima nekakva slika čovječanstva post-apokaliptične budućnosti ali to ću vam ostaviti na razmišljanje. Svakako tu postoji i ta tema ženske emancipacije (šta kažu feministi i feministice?) poglavito u pitanju ženske reprodukcije koje je vrlo aktualno u vrijeme današnjih rasprava o kontracepciji, abortusu i patrijarhatu.

PAPovka 7.62mm - preporučje Charliez Theron
PAPovka 7.62mm – preporučuje Charliez Theron

Osim što je film prekrasno snimljen, što je sve jako dobro napravljeno, jako mi se sviđa što se duh „starog“ Maxa Rockatanskog osjeti u ovom filmu, poglavito u scenama potjere. Miller se potrudio pa je ovaj put potrošio milijune na prave aute s pravim turbo-punjačima (Maxov Pursuit Special iz prva dva dijela je imao onu čulu na haubi čisto radi dekora, s dodanim zvukom kompresora na film – u ovom filmu sve je – real McCoy, što bi rekli naši drugovi u Australiji, Novom Zelandu, Amerikama, Engleskama i kojegdje drugdje. Također postoje i detalji koji su hommage „starom“ serijalu – npr. Skraćena dvocijevka, neke scene u potjeri, a mene je na prvi Mad Max najviše podsjetila svađa dva Warboysa oko toga tko će voziti vozilo za potjeru – isto onako kako su se Charlie i Roop na početku prvog dijela svađali tko će voziti potjeru za Night Riderom.

Što reći i koju poruku poslati? Nisam naravno otkrio još mnoštvo detalja u filmu koji su me oduševili (recimo ogromno vozilo na kojem Warboysi udaraju u ogromne bubnjeve i koje ima ogroman razglas ispred kojeg neka luda budaletina nabrijava potjeru s gitarom koja riga vatru! Neki bi rekli da je to too-much, ali još je Sun Tzu u „Umijeću ratovanja“ pisao o važnosti glazbe za vrijeme bitke + pa to je post-apokaliptično luđačko društvo! ). Elem nejs… ako ste iz moje generacije, Fury Road će vam biti do jaja. Ako ste neka plačipička i volite kvaziintelektualne bullshite modernog Hollywooda… njah, ne znam. Ja znam da sam na pravi akcijski film čekao jako dugo. Možda još od „Posljednjeg akcijskog junaka“.

mad-max-fury-road-awesome-guitar-guy-1431710473
Za kraj SPOLIER ALERT
Mad Max razbije Pursuit Speciala nakon 16 sekundi filma, isto ko James Bond Astona u Casino Royalu! Al nema veze, oprave ga i pojavi se na filmu opet malo!

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

One thought on “Max Rockatansky – junak našeg doba”

  1. taman sam odustao od gledanja ovog filma jer sam čuo za gitaristu na kamijonu. ali ajde nakon ovakog posta moram ga pogledat 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *