Božinović me pozvao u leteću Udbu!

Uvijek sam htio metit clickbait naslov, al mi je falilo žutila. Gluposti, kako stvari stoje, nikad neće falit.

Jučer sam dobio e-mail od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. To samo po sebi nije ništa čudno, pošto sam od dotične agencije u nekoliko navrata tražio dozvolu za upravljanje bespilotnom letjelicom, ili narodski rečeno dronom. Što opet nije ništa čudno pošto ga koristim u poslovne svrhe, uglavnom za snimanje gradilišta. Agencija me u nekoliko navrata kontaktirala, vezano za nekakvu besplatnu radionicu o zakonodavnim okvirima EU u području operacija sustava bespilotnih letjelica, što je bilo jako lijepo od njih. No, jučerašnji e-mail je bio drugačije sadržine, a prenosim ga u cijelosti:

Dakle iz ovog e-maila je vidljivo  da država očito regrutira vlasnike/pilote dronova da špijuniraju svekoliko pučanstvo koje treba ostati doma umjesto da šalabajza po vani. Svakako, svekoliko pučanstvo bi trebalo se držati mjera i ići van u skladu s propisanim mjerama. Međutim, poziv na drukanje, nadzor i to sve na volonterskoj bazi povratak je ove države u 1948. Da bi stvar bila bolja, kako stoji jasno u zadnjem pasusu ovog e-maila: ovakva radnja se smatra aktivnošću od javnog interesa na koje se odredbe Pravilnika ne odnose – ili ukratko – tko špija, ne treba mu ni dozvola!

Nabavite debele firange, jer samo je pitanje koliko će Ilija Čvorovića pohitati na WISH ili AliExpress i kupiti dronove za tridesetak dolara i početi patrolirati vašim dvorištem i vašim spavaćim sobama. Nemojte se ljutiti na njih kad vam počnu mahati isprintanim papirom s QR kodom na kojem jasno stoji da su pripadnici pričuvnog sastava državne intervencijske postrojbe civilne zaštite. Uostalom to je bila njihova dužnost, da barem jednog čoveka izvedu na pravi put. A ako ih se na dan bezbednosti sete – sete se, a ako se ne sete – nikom ništa.

Published by

Jimbo

Trakorist, kauboj, gurman, strup za punce i uglavnom jako cool lik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *